Over asbest

INFORMATIE

Over asbest
Asbest roept vragen op.
In de eerste plaats over asbest en gezondheidsrisico’s.
Wat is asbest, waarin in het toegepast en waaraan kan men asbest herkennen? Moet het verwijderd worden; mag men dat zelf doen of moet het worden uitbesteedt? Wat zijn de financiële consequenties?

Wat is asbest?
Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Losse asbestvezels zijn met het blote ook niet zichtbaar.

Eigenschappen van asbest
Vanwege de goede eigenschappen is asbest in het verleden veel gebruikt. Tot in de jaren tachtig is asbest toegepast in en om veel huizen. Het is sterk, slijtvast, isolerend, bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen. Bovendien was het erg goedkoop. De grote risico’s die asbest oplevert voor de gezondheid werden pas later bekend.

Er bestaan twee vormen waarin asbest voorkomt: hechtgebonden en niet-hechtgebonden.
We spreken van hechtgebonden als de asbestvezels stevig verankerd zitten in het materiaal waarin het is toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn golfplaten en vlakke platen.
We spreken van niet-hechtgebonden als de asbestvezels niet of nauwelijks gebonden zijn aan het materiaal waaraan het is toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn spuitasbest en sommige soorten boardplaten.

Waarin is asbest toegepast?
Er zijn 3500 producten bekend waar asbest in is verwerkt of waar asbest zelfs het belangrijkste materiaal is.
Asbest is in het verleden vaak toegpast in de vorm van asbesthoudend cement.
Platen van asbesthoudend cement vind je vooral in gevels, het dakbeschot, in en rondom schoorstenen en in of bij cv-installaties. Ook vind je deze platen op galerijen van flats en als golfplaat op garages, woningen en schuren. In sommige soorten vinylzeil (verkocht tot 1983)( en in een bepaald type vinyltegels (verkocht tot 1985), komt asbest voor. Ook in oude huishoudelijke apparaten kan asbest worden aangetroffen. U moet hierbij denken aan gaskachels, cv-ketels, oude haardrogers en warmhoutplaatjes.